Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga halter av DDT uppmätta i Hanöbukten

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 07.19
Kan ge ökad förståelse för miljöproblemen
(1:13 min)
Flygfoto över Hanöbuktten vid kusten utanför Åhus.
1 av 2
En del av Hanöbukten utanför Åhus. Foto: Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21)
Sarah Josefsson som är miljökemist på SGU
2 av 2
Sarah Josefsson. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har sammanställt uppgifter om miljögifter i Hanöbukten och bland annat hittat höga halter av DDT.

I Hanöbukten utanför Skåne och Blekinge håller Havs- och vattenmyndigheten på att undersöka miljön på olika sätt. Anledningen är de problem med till exempel dålig fiskhälsa som har uppmärksammats i området.

Resultat har sammanställts
Som en del av den större miljöundersökningen har Sveriges geologiska undersöking, SGU, sammanställt en rapport om miljögifter i sedimentet i havsbottnarna.

– Analyserna har gjorts under olika projekt genom åren, säger Sarah Josefsson som är miljökemist på SGU.

Rapporten bygger på analyser som har gjorts under perioden 1994 till 2014. Hon berättar att de bland annat hittat höga halter av DDT i utsjön, det vill säga ute på öppet hav.

– Det vi kunde se var att till exempel DDT och PAH, polycykliska aromatiska kolväten, det är de ämnen som förekommer ofta i höga halter.

Svårt att ännu dra slutsatser
Det kan vara svårt att säga hur just de här ämnena påverkar det som händer i Hanöbukten, enligt Sarah Josefsson.

– Det är ju svårt att peka på en enskild källa för om man märker effekter på fisk så kan det bero på så många saker. Det kan bero på kemiska faktorer, men också biologiska faktorer. Det finns ju också många olika kemiska ämnen som kan samverka, säger hon.

Men sammanställningen som har gjorts nu kan ge viktiga ledtrådar till en ökad förståelse för miljöproblemen.

– Men sedan finns det också många olika kemiska föroreningar, och vi har bara mätt ett fåtal av dem. Det finns en blandning ute i miljön, så man skulle också behöva göra undersökningar av nyare typer av ämnen i sedimenten.

Referens: Miljöföroreningar i sediment vid Blekinges kust och i Hanöbukten. SGU-rapport 2016:22. December 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".