vind
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Regeringen säger nej till vindkraftspark i Hanöbukten

"Försvarsmaktens verksamhet i Hanöbukten är av mycket stor strategisk betydelse"
5:38 min

Regeringen har under förmiddagen sagt nej till Blekinge Offshores planerade vindkraftspark i Hanöbukten, berättar miljöminister Karolina Skog (MP).

– Regeringen har i dag bestämt att inte ge tillstånd enligt miljöbalken till uppförande av vindkraftsparken i Hanöbukten, säger Karolina Skog. 

Framförallt är det av säkerhetsskäl som det blir ett nej.

– Hanöbukten är ett av de strategiskt mest viktiga områden vi har. Det är ett väldigt viktigt övningområde men det är också viktigt i incidentberedskapen, säger Karolina Skog.

– Och det går inte att kombinera de planerade vindkraftverken med försvarets verksamhet.

Tagit år
Det är en vindkraftspark på mellan 500 och 700 kraftverk som Blekinge Offshore planerat att bygga i Hanöbukten. Byggandet av parken skulle skapa många arbetstillfällen i området.

Beslutet har tagit flera år och diskuterats av två regeringar.

Försvaret emot
Både marinbasen och F 17 övar i området och har i alla instanser sagt att vindkraftsparken skulle påverka deras verksamhet negativt.

– I över 90 procent av de fall där vi lämnar remissvar om vindkraftverk så har vi inga invändningar. Men i detta speciella fall hade vindkraftparken påverkat möjligheten att genomföra vår verksamhet väsentligt, säger Försvarsmaktens produktionschef Anders Silwer i ett pressmeddelande på försvarsmaktens hemsida.

– Naturligtvis tycker även vi i Försvarsmakten att det är viktigt med förnybar el och miljövänliga alternativ. Samtidigt är Hanöbukten ett av de mest viktiga områdena Sverige har för att öva marin- och flygförband. Det nu fattade beslutet gör det möjligt för oss att fortsätta verksamheten och uppnå de mål vi fått av riksdag och regering, säger Anders Silwer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".