Närbild på en kvinna med rött, röd top och svart tröja. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Kommunalråd Heléne Björklund (S). Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Kommunalråd i Sölvesborg: Fruktansvärt ledsamt

"Försvarsmakten har inte ens varit intresserade av att hitta lösningar"
3:07 min

Det är verkligen en tung dag som kommunpolitiker i dag, säger kommunalråd Heléne Björklund (S) efter regeringens beslut att säga nej till den stora vindkraftsparken i Hanöbukten.

– Vi har investerat så mycket förhoppningar och förväntningar i det här projektet och kunde inte föreställa oss att regeringen skulle säga nej, säger Heléne Björklund, som är mycket besviken.

Miljöminister Karolina Skog (Mp) meddelade idag att orsaken till att regeringen säger nej till vindkraftparken är för att Hanöbukten har så stor betydelse för försvaret. Och att det är ett viktigt övningsområde. 

– Jag får ju utgå ifrån att regeringen gör en bra bedömning av det utrikespolitiska läget och säkerhetsläget. Men jag tycker att Försvarsmakten inte har velat se på alla de möjligheter som finns till samexistens utan att de har utnyttjat detta på ett fult sätt, säger Heléne Björklund.  

Vad menar du med att försvaret spelat fult? 

– Utan att kunna alla detaljer så tycker jag att man har utnyttjat det nya utrikespolitiska läget till att försvåra möjligheterna till en samexistens. Som jag ser det har man inte ens varit intresserad av att försöka hitta lösningar, säger Heléne Björklund.  

Och hon tänker på alla företag som jobbat och slitit för det här, speciellt bolaget Blekinge Offshore.

– För alla som har varit engagerade i det här så är det tungt. Det påverkar ju framtiden i uteblivna investeringar för hela södra Sverige. 50 miljarder kronor i investeringar är något som vi drömt om. 

Du låter riktigt tagen.

– Ja det är verkligen en ledsam dag tycker jag, säger Heléne Björklund, kommunalråd i Sölvesborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".