Tomas Lundberg (SD), i Ronneby. Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio
Foto: Åsa Holst/Sveriges Radio Foto: Fråntagen sitt ansvar i revisionen.

Lundberg (SD) fråntagen ansvar i revisionen

"Han har inte vårt förtroende"
0:27 min

Tomas Lundberg (SD) blev fråntagen sina ansvarsområden i Ronnebys kommunrevisionen redan för ett par veckor sedan.

Övriga revisorer tyckte att han gått över gränsen när han besökte stadshuset och begärde ut handlingar på ett burdust sätt. Han filmade även tjänstemännen och la ut på sociala medier.

– Man filmar inte enskilda tjänstemän och lägger ut på privata Facebook-sidor, säger Jan-Anders Palmqvist (S) ordförande i Ronneby kommunrevision.

Inte vårt förtroende
– Varje revisor har ett självständigt uppdrag. Vi ska revidera all verksamhet, men vi har delat upp det mellan oss för att hinna med. Det ansvaret har vi tagit ifrån honom eftersom han inte längre har vårt förtroende, säger Jan-Anders Palmqvist.

Tomas Lundberg säger att det råder en kultur i Ronneby av att inte kritisera så det märks. Och att så fort han kritiserar något öppet och tydligt så blir han bortplockad.

Sopa under mattan
– Det råder en sopa under mattan-kultur. De andra tycker att jag bråkar men jag vill bara kritisera tydligare, säger Tomas Lundberg.

Varför filmar du tjänstemän i stadshuset?

– Jag har börjat filma när jag insett att de inte tänker svara på mina frågor. Helt enkelt när de leder ut mig, säger Tomas Lundberg.

Enligt kommundirektören, Magnus Widén, så har filmandet skett tidigare och i hemlighet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".