Ventilationssystem.
Hög kvalité och låga priser gör polska produkter konkurrenskraftiga i Blekinge. Foto: Monika Titor/Sverigesradio

KHK:s Polenflört ger resultat

"Bara ett hav emellan"
1:59 min

Flera polska företag som Karlskrona hockeyklubb bjudit in till Blekinge ska nu börja samarbeta med företag i länet. Första leveransen kommer i februari.

Företaget som har kommit längst är polska VBW som arbetar med ventilationssystem i 26 länder, men hittills inte i Sverige. Vd för Karlskronaföretaget Klimatentreprenad AB Tomas Lindman tycker att det är roligt att Karlskrona blir företagets första samarbetsort i Sverige.

– Polen har väldigt hög kvalité i det de tillverkar och är de lika bra eller bättre än svenska leverantörer så blir det ju aktuellt, säger Tomas Lindman.

KHK:s initiativ
Anledningen till att flera polska företag nu besöker Blekinge är KHK:s samarbete med det polska företaget MH Automatyka, som tillsammans med staden Gdansk äger ett hockeylag som spelar i den polska högsta ligan. Nu är fler polska företag här för att hitta samarbetspartners.

– Med hjälp av det blekingska företaget kommer vi förverkliga det första projektet i Sverige, som blir vårt 27:e samarbetsland, säger strategen Marcin Krzeminski på det polska ventilationsföretaget VBW.

Även byggföretag
Första leveransen av ventilationssystem till Blekinge är planerad till februari. Polska byggföretag är även intresserade av det nya bostadområdet som kommer att byggas i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".