Två killar med nacken mot kameran.
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio.

Migrationsverket har hittat vuxna bland ensamkommande barn

Sektionschef: Vi ser tydligt vilka som är äldre
3:14 min

35 av 450 ensamkommande flyktingbarn i länet har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Det visar siffror som kommunerna har tagit fram åt P4 Blekinge.

Migrationsverket gör ålderskontroller på ensamkommande flyktingbarn. Hittills i år har 35 personer som är placerade på HVB-hem i Blekinge fått sin ålder uppskriven. För den som bedömts vara vuxna väntar en ny verklighet.

– Det reducerar möjligheterna att få uppehållstillstånd och de flyttas från HVB-hem med mycket personal och mycket omsorg till Migrationsverkets asylboenden, säger Ann-Sofie Ström, förbundschef på kommunalförbundet Cura Individ i västra Blekinge.  

Samhällets kostnader för att ta emot ett barn är mångdubbelt högre än för en vuxen. Bara för boendet skiljer det minst 600 000 kronor per person och år.

Osäkra bedömningar
I en intern rapport från i höstas vittnade medarbetare på Migrationsverket om hur enskilda handläggare och kontor gör helt olika bedömningar kring ålder. Men även om en ungdom som fått sin ålder uppskriven vet med sig att den är under 18 år så går det inte att få Migrationsverkets beslut omprövat.

– Bevisbördan ligger på ungdomen och det går inte att överklaga, säger Ann-Sofie Ström.

För att få en säkrare bedömning ska medicinska åldersbedömningar börja utföras i större skala under det första kvartalet nästa år.

– Med dagens teknik blir även de i någon mån godtyckliga. Det finns en felmarginal på ett par år, säger Helena Lithander som är chef för sektionen för ensamkommande barn på Socialförvaltningen i Karlskrona.

"Få är vuxna"
– Det är en myt att många av barnen egentligen skulle vara vuxna. Det har hänt några gånger under det här året. Vi ser när någon är uppenbart vuxen och då har vi en rutin för det. Vi flyttar dem, säger Helena Lithander som delar uppfattningen att barn och vuxna inte ska bo tillsammans. 

– Men det är helt klart att dagens åldersbedömningar slår snett i en del fall och det finns inget skydd för barn som felaktigt bedöms vara vuxna, säger hon.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".