Melissa Millbourn framför en av räddningstjänstens bilar.
Melissa Millbourn tycker att det nya avtalet blev bra. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Hälften av hjärtlarmen försvann med nytt avtal

"Mycket som inte var hjärtstopp"
3:41 min

Antalet larm om hjärtstopp till räddningstjänsten i västra Blekinge har i år halverats jämfört med året innan. Det efter att avtalet med landstinget omförhandlats.

2015 åkte räddningstjänsten i västra Blekinge på 111 larm om hjärtstopp. Larm som många gånger visade sig vara något helt annat.

– Det var något epilepsianfall, någon hade ramlat av en häst och i något fall var det ett benbrott, berättar Melissa Millbourn som är räddningschef i västra Blekinge.

Båda larmades
2008 skrevs ett avtal mellan landstinget i Blekinge och länets räddningstjänster om att brandmännen skulle åka på larm om hjärtstopp om SOS trodde att brandbilen skulle vara framme före ambulansen.

Fem år senare skrevs avtalet om och då larmade SOS alltid ambulans och räddningstjänst oavsett vem som skulle hinna först till platsen. Det innebar att antalet larm, framför allt i västra Blekinge, drog iväg rejält och det var särskilt hos en del av räddningstjänsten som de många larmen blev ett bekymmer.

– För deltidsbrandmännen blev det tungt då de i vissa fall larmades flera gånger om dagen från sitt ordinarie jobb för att åka på larm som visade sig vara något annat än hjärtstopp.

Alla nöjda
Melissa Millbourn är tydlig med att man hellre åker på ett larm för mycket, än för lite. Men förutom att det blev många larm ökade också räddningstjänstens kostnader och för ett år sedan varnade chefen för Räddningsförbundet västra Blekinge, Kenneth Jensen för personalneddragningar.

Men avtalet skrevs alltså om ytterligare en gång och nu är man istället tillbaka där man började. Något Melissa Millbourn är nöjd med.

Och hos Landstinget Blekinge verkar man också nöjda med det nya avtalet. Lars Almroth som är förvaltningschef på Blekingesjukhuset tycker att man idag får den hjälp man behöver.

– Det är tidsvinsten vi är ute efter, de andra larmen som inte är lika brådskande klarar vår organisation av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".