En man med maskerat ansikte sitter på huk framför en skål med maskerat innehåll.
Polisen hittade bilderna i mannens mobil. Foto: Polisens förundersökning

Vill ha hårdare straff för krigsbrytare

"Flera bilder är kränkande"
0:59 min

Mannen fick sex månaders fängelse för krigsförbrytelser. Nu vill åklagaren se ett tuffare straff.

Den internationella åklagarkammaren är missnöjda med domen mot den man som dömdes för krigsförbrytelser i Blekinge tingsrätt i början av december.

Mannen fick sex månaders fängelse för att ha poserat intill döda kroppar och ett avhugget huvud då han tjänstgjorde som soldat i Irak. Åklagaren överklagar nu domen och vill se ett fängelsestraff på åtminstone ett år.

Åklagaren menar att bilderna visar att mannen allvarligt ville kränka de döda och inte, som tingsrätten slog fast, bara visade glädje på bilderna.

Mannen ställde en fot på, och riktade sitt vapen mot, en av kropparna och gjorde segertecken, vilket åklagaren menar är handlingar som allvarligt kränkte de döda.

Ett överklagande är även på gång från den dömde mannen. Hans advokat Björn Lindmar säger att man kommer att lämna in ett så kallat anslutningsöverklagande som per automatik skulle dras tillbaka om åklagaren skulle lägga ner sitt överklagande.

– Ska detta upp i hovrätten så kommer vi att begära en friande dom, säger Björn Lindmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".