Genrebild snatteri
1 av 2
Det är högstadieelever som står bakom större delen av snatterierna. Foto: Peter Lydén/TT
Karin Strindgård, centrumutvecklare i Karlshamn
2 av 2
Karin Strindgård, centrumutvecklare i Karlshamn. Foto: Kristian Andersson

Utmanade ungdomar bakom snatterivåg i Karlshamn

"De har har utmanats att göra detta"
2:28 min

Snatterierna i Karlshamn har blivit fler under december och det är nu ungdomarna som står för majoriteten.

Inga exakta siffror på hur mycket snatteriet ökat finns men Karin Strindgård som är centrumutvecklare i Karlshamn menar att man nu kan se ett tydligt trendbrott när det kommer till vem som snattar:

– I vanliga fall är det lite äldre människor som står för stölder och snatterier men nu har vi kunnat se att det är fler ungdomar, säger Karin Strindgård centrumutvecklare i Karlshamn.

Utmanas att snatta
I förhör har det framkommit att flera av ungdomarna utmanat varandra att snatta:

– Det handlar om högstadielever och det var så att klasskamrater utmanat varandra att gå till en viss butik eller snatta en viss vara. Vi kan också se att om man inte lyckas första gången så kommer man tillbaka och försöker igen. 

Kläder och parfym
Det verkar inte finnas något mönster i vad de väljer att lägga vantarna på:

– Det handlar om lite allt möjligt. Kläder och parfymer, men inget specifikt. Det har varit varor för ett värde av upp emot tusen kronor.  

Nu hoppas man på centrumavdelningen att den information man gått ut med ska få bukt med problemet:

– Genom att gå ut med information till föräldrar hoppas vi att de ska prata med sina barn så att de förstår hur allvarligt det är. Grips man på plats så tillkallas polisen och beroende på hur gammal man är så kopplas eventuellt också socialtjänsten in.

Har bevakningen i butikerna ökat?

– Väktarna är såklart på detta och butikerna är också informerade om att de ska vara extra uppmärksamma, säger Karin Strindgård, centrumutvecklare i Karlshamn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".