Premiär för journaler via nätet i Halland
1 av 2
Foto: Fredrik Almryd / Sveriges Radio
Pia Solsträte, e-hälsostrateg vid Landstinget Blekinge, står framför en tavla med brokiga färgplättar. Överkroppen syns på bilden.
2 av 2
Pia Solsträte, e-hälsostrateg vid Landstinget Blekinge. Foto: Sara Kring/Sveriges Radio

Nu kan du se dina provsvar på nätet

"Vi vill föra upp vaccinationer"
1:04 min

Landstinget Blekinge utökar nu patienters möjligheter att följa sin vård på Internet.

Sedan i våras går det att se sin journal från vård utförd i Blekinge på nätet. Men nu satsar landstinget på att ge patienterna ännu mer digital information. Sedan två veckor kan du som patient till exempel se provsvar i din nätjournal, enligt landstingets e-hälsostrateg Pia Solsträte.

 – Vi hoppas att fler och fler ser möjligheten både bland invånarna och vårdpersonalen, säger hon.

Bara över 18 år
För den som kanske inte har dator eller andra tekniska apparater, planerar landstinget att ta fram en blankett som kan ge andra personer fullmakt att ta del av ens journal på nätet.

Just nu kan man se sin journal på nätet om man är över 18 år. Men det finns gemensamma planer över hela Sverige på att sänka den gränsen till 16 år.

Allt mer på internet
Och att se sina provsvar på nätet är bara början. Inom Landstinget Blekinge, finns det många tankar kring vad patienter ska kunna se på nätet.

– Hela tiden sker det en utveckling. Vi vill föra upp vaccinationer, barnhälsovårdsjournal, mödravårdsjournal. Det kommer utvecklas och fyllas på med andra informationsmängder hela tiden, berättar Pia Solsträte vidare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".