storm
Foto: Johan Nilsson / TT

Storm stoppar tåg ikväll

Den norska stormen Urd drar snart in över framförallt södra och västra Sverige. Därför stänger Trafikverket ett antal tågbanor från måndag kväll till tisdag.

Tågen slutar gå vid 22-tiden, och det kommer inte heller gå några ersättningsbussar förrän vid 07 imorgon, tisdag.

Trafiken stängs på grund av att vindar med stormstyrka väntas dra in sent på måndagskvällen och träd kan falla ner över kontaktledningarna och göra tågbanorna strömlösa.

– Säkerheten kommer alltid först. Vi vill inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern. Nu följer vi väderutvecklingen mycket noga och har höjt vår beredskap, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Oklart när de drar igång igen
Sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona är en av dem som drabbas. På tisdag morgon startar avsyning av de aktuella tågbanorna för att se hur de har påverkats av de starka vindarna. Det är först när denna avsyning och eventuella reparationer genomförts, som trafiken successivt kan starta igen.

Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för information om när trafiken startar igen på de aktuella tågbanorna.

"Håller er till större vägar"
Beroende på vindstyrka kan det även bli aktuellt att stänga vägbroar som är känsliga för vind. Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår.

– Om man måste resa så bör man i första hand hålla sig till de större vägarna. På mindre vägar är det större risk att träd kan falla ner och begränsa framkomligheten, fortsätter Bengt Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".