En vattenfylld båt vid en brygga där kraftig vind får vågor att slå över bryggan.
Det har friskat i under natten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Lugn natt trots hård blåst

"På Utklippan har det blåst 24 m/s"
1:55 min

Blekinge verkar ha klarat sig ganska lindrigt från nattens oväder. Julstormen Urd verkar inte ha blivit så allvarlig som SMHI trodde.

Räddningstjänsterna har haft en lugn natt trots den hårda vinden. 

Få larm
Vid 4.45-tiden på morgonen kom det larm om hinder på vägen vid Bräkne-hoby och enligt SOS var det här det första larmet om trafikhinder från nattens blåst som kommit in. 

Det verkar heller inte vara problem med strömavbrott. EON hade till exempel vid åttatiden bara fyra kunder i länet som saknade ström.  

Rejäl vind på Utklippen
Det har varit och kommer fortsätta vara hårda vindar över Blekinge under dagen, på Utklippan har det varit vindar på 24 meter i sekunden under natten, berättar SMHI:s meteorolog Erling Brännström.  

Inställda tåg
Trafikverket har stängt ett antal tågbanor från igår kväll. Tågen slutade gå vid 22-tiden, och först klockan 7 nu på morgonen börjar ersättningsbussar sättas in.

Sträckan mellan Kristianstad och Karlskrona är en av dem som drabbas. Nu på morgonen kommer tågbanorna att avsynas för att se hur de har påverkats av de starka vindarna. Det är först när denna avsyning och eventuella reparationer genomförts, som tågtrafiken successivt kan starta igen. Enligt Blekingetrafiken beräknas inte tågtrafiken komma igång mellan Karlskrona och Kristianstad förrän vid 15-tiden. 

Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för information om när trafiken startar igen på de aktuella tågbanorna.

Även färjebolaget Stena Line har ställt in två avgångar - färjan från Gdynia igår kväll och färjan från Karlskrona idag.

Vinden avtar under dagen
SMHI hade utfärdat en klass 1-varning i Blekinge för det besvärliga vädret. En klass 1-varning innebär att vädret innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Vi får enligt SMHI idag en frisk till hård byig nordvästlig vind som avtar från i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".