Ett näst intill folktomt torg. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Ronneby torg. Foto: Mikael Eriksson / Sveriges Radio.

För få vakter begränsar nyårsfirande i Ronneby

Jeanette Rosander: "Har inget med bråk att göra"
0:44 min

Det blir inget kommunalt nyårsfirande med talare och musikunderhållning på Ronneby torg i år. Detta eftersom kommunen inte kan garantera säkerheten kring evenemanget.

Det ersätts istället med ett fyrverkeri som spärras av med staket, så att åskådarna ska hålla sig på ett säkert avstånd.

Anledningen till detta är att kommunen har haft svårt att få tag på vakter. Det gör att de inte kan garantera säkerheten kring eventet och får skala ner det.

De senaste två åren har kommunen arrangerat nyårsfirande på torget med både nyårstalare och musikunderhållning. En satsning som skulle ske även i år, med en budget på som mest 300 000 kronor.

Kommunen hade räknat med att gå tag på tio vakter till årets evenemang. Istället har sex frivilliga tjänstemän gått in för att backa upp, plus en handfull vakter.

– Vi känner oss ganska trygga med det. Vi ser att vi kan genomföra det utifrån den nivån vi lagt oss på, säger Thomas Andersson, förvaltningschef på fritid- och kulturförvaltningen i Ronneby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".