En inbrottstjuv bryter upp dörren till en bostad med hjälp av en kofot Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Det verkar finnas ett samband mellan flera av bostadsinbrotten som inträffade i västra Blekinge under julhelgen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen misstänker samband mellan inbrotten under julhelgen

"Man vet vad man är ute efter"
0:35 min

Flera av bostadsinbrotten som begicks i västra Blekinge under julhelgen inträffade i samma områden och hade liknande tillvägagångssätt.

Totalt inträffade 17 bostadsinbrott och inbrottsförsök i västra Blekinge under julhelgen, enligt de anmälningar som har kommit in.

Nu misstänker polisen att det finns ett samband mellan dem – inte minst eftersom många skedde i centrum samt i Högadalsområdet i Karlshamn.

Även tillvägagångssättet är detsamma för flera av inbrotten. 

 – Det tar väldigt kort tid, man vet vad man är ute efter. Och de gör inte stor åverkan, vare sig inne i huset eller på fönster eller dörrar som de bryter upp, säger Bengt Jeppsson, förundersökningsledare på polisen i Västra Blekinge.

Även om julhelgen generellt brukar vara en populär tidpunkt för tjuvar, har det i år varit ovanligt många inbrott, säger Bengt Jeppsson.

Astrid Adelgren
astrid.adelgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".