Landstinget Blekinge
Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Anställda begär skadestånd för delad semester

Anställda på Landstinget Blekinge ska inte ha erbjudits sammanhängande semester och har inte fått en dialog med arbetsgivaren, begär skadestånd.

Flera anställda på Landstinget Blekinge begär nu skadestånd för att deras semester blev delad. Vårdförbundet anser att deras medlemmar har rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Något som de anställda inte fick. Facket anser även att arbetsgivaren har brutit mot handläggningsordningen för att upprätta semesterlista.

Landstinget nekar till att de brutit mot de allmänna bestämmelser gällande semesterlagen med hänvisning till detta stycke:
"Vid förläggning av semesterledighet [som avses i 12§ SemL] ska eftersträvas att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst 4 veckor under juni-augusti".

Landstinget medger dock att det funnits vissa brister men att läget har varit såpass ansträngt att en sammanhängande semester inte varit möjlig. 

Vårdförbundet yrkar nu att varje anställd får 70 000 kronor i skadestånd, samt 100 000 kronor till förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".