En bild på två pärmar med papper i.
Blekinge är det län där minst Lex Sarah-anmälningar kommer in per invånare. Foto: Jessica Gow/TT

Få Lex Sarah-anmälningar i Blekinge

"Det är svårt att säga om det är bra eller dåligt"
3:14 min

Få så kallade Lex-Sarah-anmälningar har gjorts i Blekinge i år. Anmälningarna gäller missförhållanden i kommunernas olika verksamheter.

Enligt socialtjänstlagen måste alla som arbetar med att ge service inom socialtjänstens område rapportera om missförhållanden eller risk för missförhållanden.

Det kan till exempel handla om vårdtagare som behandlas illa, läckta sekretessuppgifter eller om ett familjehem inte fungerar väl.

Två olika förklaringar
Enligt siffror från Inspektionen för vård och omsorg är Blekinge det län där det är minst antal Lex Sarah anmälningar per invånare.

Det kan finnas två förklaringar.

Det ena är att det helt enkelt är en väl fungerande socialtjänst, där få risker eller allvarliga händelser uppstår.

– Den andra möjligheten är att man inte har klart för sig vart ribban går, vad som ska anmälas, säger Joonas Terje som är enhetschef på IVO.

Han berättar att det inte finns något facit för vilka Lex Sarah anmälningar som ska anmälas vidare till IVO eller inte.

Inte en enda i Olofström
I Olofström har inte en enda Lex-sarah anmälning gått vidare till Inspektionen för vård och omsorg mellan januari 2016 till oktober 2016.

– Jag tänker mig att vi har en bra socialtjänst så länge vi inte hör något annat. Men vi behöver vara ute och prata om det här så man tydliggör vägarna in för klagomål, berättar Camilla Munther som är socialchef i Olofström.

Samtidigt tycker Joonas Terje att det är konstigt att inte Olofström har några anmälningar.

– Det är ovanligt att en kommun inte någon gång under en längre tidsperiod behöver anmäla ngt enligt Lex Sarah, säger han.

"Ingen fara å färde"
Samtidigt som Blekinge läns kommuner har minst lex sarah anmälningar anmälda till IVO, har de också minst klagomål på socialtjänsten från enskilda personer.

Enligt Jonas Terje kan det vara ett tecken på att det snarare är så att socialtjänsten fungerar väl i Olofström, än att det skulle finnas dålig information om anmälningsskyldigheter.

– När klagomålen från allmänheten också ligger lågt finns det ett logiskt samband som talar för att det inte är någon fara å färde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".