Choklad och blommor
Choklad och blommor vid fel tillfälle kan vara en muta. Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Ingen uppförandekod i Blekinge

"De har hanterat det själva på ett bra sätt"
2:25 min

Blekinge saknar ett samlat grepp kring regler för att undvika mut-och jävsituationer kring förtroendevalda. Alla kommuner har olika regler.

– Vi har inget särskilt dokument för hur ledamöterna ska uppträda. Vi har hittills inte haft något behov av det, säger Jens Odevall är administrativ chef i Karlshamns kommun.

Men efter varje val får de nya ledamöterna en utbildning i hur man ska hantera eventuella mutor, alltså om man skulle erbjudas en gåva. Och utbildning kring jävsituationer, alltså om det skulle vara så att man deltar i ett beslut där man har ett personligt intresse.

Även Sölvesborgs kommun har en utbildning när det gäller jäv, men ingen speciell uppförandekod när det gäller mutor.

Är ett brott
Olofström hänvisar till ett dokument som heter "Givande och tagande av mutor" där man bland annat slår fast: "Att begära en muta eller att låta sig bli utlovad en muta är också ett brott."

Ronneby har ett dokument från 1999 där det bland annat står att "Måltider med leverantörer eller entreprenörer inte får förekomma för ofta." Där står även att man får delta i kundträffar där mat och underhållning erbjuds om syftet är informationsutbyte.

Karlskronas policydokument är färskast, det är från 2015. Under rubriken Gåvor står att "Gåvor från utomstående ska i princip inte tas emot."

Inte ok med flygbonus
Karlskrona kommun har som enda kommun i Blekinge även några rader om flygbonus. Det står att personlig bonus som tjänas in vid tjänsteresa som resepoäng, fribiljetter, gratisnätter på hotell och liknande bara får utnyttjas vid resor i tjänsten.

Men ingen av kommunerna har tagit ett samlat grepp om alla reglerna för vad förtroendevalda får och inte får göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".