Trapphissen som krånglat den senaste månaden. Foto: Lennart Sundwall
Personen i fråga behöver bo i ett speciellt boende för funktionsnedsatta. Det har inte funnits några platser i kommunen. Foto: Lennart Sundwall / Sveriges Radio.

Bostadslös kan få 2 miljoner i ersättning

Karlskrona kommun kan tvingas betala ut en straffavgift på närmare 2 miljoner kronor till en person med funktionsnedsättning.

Detta eftersom kommunen inte försett personen med något bostad på över ett år, trots att det beslutats att personen skulle få ett sånt boende.

Beslutet fattades i februari 2015. Det har alltså gått 22 månader sedan beslutet togs, och personen har fortfarande inte fått något boende.

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, menar därför att kommunen måste betala ut en straffavgift på nästan 100 000 kronor i månaden för den tiden som personen fått vänta. De har ansökt om att Förvaltningsrätten i Vaxjö ska döma ut detta.

Anledningen till att beslutet dröjt så länge ska enligt ansökan vara att det inte har funnits några lediga platser inom den typen av boende som personen behövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".