Bengt Wittesjö vill att Blekinge landsting engagerar sig mer i frågan om pojkars rätt till HPV-vaccin.
Bengt Wittesjö har accepterat domen och kommer inte överklaga. Foto: Helena Strömblad/Sveriges Radio

Läkare döms till böter för myggnät

"Jag borde varit mer uppmärksam"
0:34 min

Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö får 25 000 kronor i böter för att han sålt myggnät impregnerade med bekämpningsmedlet permetrin utan tillstånd.

Den tidigare sjukhuschefen Bengt Wittesjö saknade tillstånd att sälja sina myggnät sedan EU hade gett nya direktiv 2012. Kemikalieinspektionen anmälde därför Wittesjö för brott mot miljöbalken. 

– Det jag inte hade uppmärksammat var att det kommit en nytt EU-direktiv då det krävdes dispens. Jag kan bara konstatera att jag har missat att söka dispens. Jag borde ha varit mer uppmärksam, säger Bengt Wittesjö.

Accepterar att han gjort fel
Wittesjö har sålt sina myggnät sedan mitten av 1990-talet. Näten i kombination med bekämpningsmedlet permetrin skyddar mot bland annat malaria. Han berättar att det distribuerats över en miljard av dessa myggnät under det senaste decenniet men att han helt enkelt missat de nya direktiven.

– Jag har accepterat att jag borde ha sökt. Felet är begånget, det kan jag inte förneka.

Bengt Wittesjös firma fick i våras tillstånd att återigen sälja myggnät och verksamheten är nu aktiv. Han kommer inte överklaga boten på 25 tusen utan har accepterat åklagarens dom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".