Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nattillsyn av äldre via kamera i Karlskrona

"Vi gör det inte för att spara pengar"
2:18 min
Ett kollage med en bild på en kamera och en äldre person som håller i en rollator.
Karlskrona kommun planerar att införa nattillsyn via kamera i mars i år. Foto: Carina Melin, Sveriges Radio/Pontus Lundahl/TT

I mars ska Karlskrona kommuns hemtjänst börja testa nattlig tillsyn via kamera för en del av de äldre som har tillsyn på nätterna.

Genom att mata in antal medarbetare, antal personer som behöver hemtjänst, körsträcka och tidsåtgång i dataprogrammet "Välfärdsnurran" kan kommuner testa olika sätt att organisera äldrevården på ett effektivare sätt.

– Senaste månaderna har vi tagit emot många samtal och mejl från kommuner. Tjänstemännen behöver analysera kostnaderna för att kunna få med sig politikerna på banan, säger Raymond Dahlberg, utredare på Myndigheten för delaktighet MFD, som utvecklat programmet.

Karlskrona ska testa hemtjänst via kamera
En av kommunerna som nu ska prova det här är Karlskrona kommun som vill jämföra kostnader för nattillsyn via kamera och tillsyn som görs av hemtjänstpersonal hemma hos den som behöver hjälp.

– Vi gör det inte för att spara pengar, utan för att kunna använda personalen på ett bättre sätt, säger Eva Herbertsson, utvecklingschef inom äldrevården i Karlskrona kommun.

Ligger kvar i sängen
Karlskrona kommun planerar att införa nattillsyn via kamera i mars i år. Tanken är att kommunen och personen som behöver tillsyn kommer överens om det till exempel är en gång eller två gånger per natt man vill att någon tittar i kameran för att se om personen fortfarande ligger kvar i sängen eller kanske ramlat ur. Kameran ska då bara kunna avläsas i realtid och filmen ska inte sparas.

– Skulle man se att någonting inte är som det ska så åker man iväg på ett vanligt tillsynsbesök, säger Eva Herbertsson.

Brist på vårdpersonal
Enligt Myndigheten för delaktighet ökar andelen äldre som behöver hemtjänst samtidigt som färre söker sig till vårdyrken och därför är det viktigt att se vad varje kommun kan göra för att klara äldreomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".