Marita Askblom med en av sina ID-hundar.
1 av 2
Marita Askblom med en av sina ID-hundar. Foto: Helena Gustafsson
Marita Askblom med en av sina hundar i famnen.
2 av 2
Marita Askblom är en av två med ID-hundar i Blekinge. Foto: Helena Gustafsson

Hennes ID-hundar hittar bortsprungna husdjur

Marita Askblom: Gör en smeller nu!
2:09 min

Marita Askblom i Kyrkhult har tagit ledigt hela nästa vecka. Hon räknar nämligen med att bli nerringd av oroliga djurägare.

Vid nyår är det många hundar och andra husdjur som rymmer när de skrämts av ljudet från raketer. Där kommer ID-hundarna in i bilden. Det är hundar som tränats till att söka upp bortsprungna djur.

Men det som är helt avgörande för att kunna hitta djuren igen är att det finns ett doftavtryck av det försvunna djuret. Avtrycket kallas för smeller och den doftar ID-hunden på innan den börjar söka. Utan smeller är det omöjligt att söka vidare, säger Marita Askblom från Kyrkhult, som äger två ID-hundar. Och hon har ett mycket tydligt budskap till djurägare.  

– Har du inte gjort en smeller än så gör det nu, efter nyår är det för sent.

Hur gör man en smeller?
– Trä handen i en påse, ta pälstussen, dra igen påsen, knyt ihop och stoppa i en glasburk. Det är jätteviktigt att ingen annan rör den för då följer den doften med, säger Marita Askblom.

Hon berättar också att till sommaren kommer kurser att hållas i Hallandsboda för att utbilda fler ID-hundar i Blekinge. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".