Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få klarar tester till polisutbildning

Publicerat söndag 1 januari 2017 kl 08.01
"Vi behöver kollegor som klarar testerna"
(1:48 min)
Poliser som ska jobba som utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen.
Poliser som ska jobba som utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen. Foto: Janerik Henriksson/TT

När polisutbildningen startar i januari kommer 140 platser att stå tomma eftersom det var för få sökande som klarade antagningskraven.

Till hösten blir det troligen ännu fler tomma platser.

– Vi är bekymrade över att vi är alldeles för få. Vi behöver få in kollegor som klarar testerna. Det är viktigt att slå vakt om de krav som ställs på oss, och att kraven inte sänks, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Sänkta krav
För att komma in på polisutbildningen måste man klara kraven i ett begåvningstest. I våras sänktes kravet för godkänt på begåvningstestet från fyra till tre på en niogradig skala.

Om man hade haft kvar de gamla kraven hade ytterligare 600 sökande blivit diskvalificerade på det momentet i den senaste antagningsprocessen. Då hade alltså ännu fler platser stått tomma till våren.

Tomma platser
Enligt prognoser från Rekryteringsmyndigheten kommer 140 av 800 platser stå tomma till våren eftersom det inte var tillräckligt många som klarade de olika testerna som ingår i antagningen.

Till höstterminen kommer det troligen bli ännu fler tomma platser. Även då är målet att 800 nya polisstudenter ska tas in, men jämfört med vårterminen var det 30 procent färre sökte till höstterminen.

Alltfler poliser slutar
Samtidigt som för få söker till polisutbildningen så är det många poliser som säger upp sig för att de inte är nöjda med sin arbetssituation. Hittills i år har 911 poliser slutat vilket är 120 fler än samma period förra året och det är fler unga poliser som säger upp sig nu.

– Det är ett bekymmer att det är fler som slutar än tidigare, och Polismyndigheten måste jobba aktivt både med att behålla de som är anställda och attrahera de som vill komma till yrket, säger Max Lutteman, chef på polisens kompetensutvecklingsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".