Logga på Volkswagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
I Blekinge är det runt 1 000 bilar som ska kontrolleras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 000 Volkswagenbilar i Blekinge ska kontrolleras

"Det är juridiskt viktigt att rätt värden visas"
1:15 min

Sedan Volkswagens stora utsläppsskandal förra året kallas nu över 1 000 bilar av märket till kontroll i länet.

Sammanlagt 11 miljarder bilar världen över av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat omfattades av skandalen där utsläppen av kväveoxid visade sig vara falska. 

Bilarna i Blekinge erbjuds nu en kontroll och eventuellt en mjukvaruuppdatering som gör att rätt värden av kväveoxidutsläpp visas. I övrigt ska ägaren inte märka någon skillnad. 

Anna Lindqvist, vd för Jeppsons i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona förklarar varför det tagit ett helt år att erbjuda det här till de Blekingebor som berörs. 

– Det är den tyska transportmyndigheten som velat säkerställa att det verkligen blir rätt värden på bilarna, och att det är rätt åtgärder som görs. Det kan ju skilja sig mellan en bil som har manuell eller automatisk växellåda till exempel. Att det tagit såhär lång tid visar bara att det är noggrant gjort, säger hon. 

Anna Lindqvist tror att Volkswagenskandalen har påverkat varumärket negativt, men redan nu tror hon att förtroendet är på väg tillbaka.

– Det är något som vi återförsäljare jobbar på hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".