takstolar
Konstruktionsvirke som takstolar är storsäljare, enligt Andreas Jonasson på Södra Wood. Foto: Pressbild.

Södra ökar sin export till Polen

"Har ökat med 150 procent"
1:12 min

Skogs- och träföretaget Södra har ökat sin export till Polen rejält. Anledningen är att trähus blivit populärt.

 – Exporten har ökat med 150 procent. Det är den kraftigaste ökningen vi har på någon marknad, säger Andreas Jonasson som är marknadschef på Södra Wood.

Det är det sydsvenska granvirket som blir allt mer populärt, bland annat på grund av att det byggs fler trähus i Polen och konstruktionsvirke som takstolar och emballagevirke är storsäljare, enligt Andreas Jonasson.

Exakt vilka mängder det handlar om vill Södra inte gå in på, mer än att enligt strategin ska huvudmarknaderna Sverige, Nederländerna och England stå för 75 procent av försäljningen, och Polen en betydande del av de övriga 25 procenten.

Fortfarande tampas Södra med minskad furuexport till Nordafrika och Mellanöstern på grund av politiska oroligheter. Men under 2016 har de tidigare bottenlåga priserna stigit med runt fem procent och förhoppningen är att utvecklingen fortsätter 2017, med Polen som ett starkt kort, säger Andreas Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".