En stor mängd rör som ska ingå i Nord Streams gasledning. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.

Många hamnar intresserade av Nord Streams rör

Efter att Region Gotland sade nej till lagring av rör i hamnen i Slite, inför att gasledningen Nord Stream 2 ska läggas, har flera andra hamnar anmält sitt intresse.

Bolaget har kontaktats av nio andra regioner med hamnar runt Östersjön.

– Jag är inte förvånad över det, affären är ju jättestor, men jag trodde kanske inte att vi skulle få så pass många erbjudanden, säger Lars O Grönstedt, Nord Streams svenska chefsrådgivare till Gotlands tidningar.

Han vill inte avslöja vilka intressenterna är.

Inget beslut
I Karlshamn som är den andra hamnen där rören planerats att lagras har man ännu inte tagit beslut om man ska säga ja till Nord Stream.

Nord Streams huvudägare är ryska Gazprom som i sin tur ägs av ryska staten. Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland.

Protester
Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten.

EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen över planerna på ännu en rysk gasledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".