rör
Foto: S֖REN ANDERSSON/TT

Nord Stream får lagra rör i Karlshamn

1:14 min

Regeringen backar när det gäller beskedet att Karlshamn inte bör tillåta att Nord Stream använder hamnen för att lagra rör, det erfar nyhetsredaktionen Ekot.

Enligt uppgift till Ekot gavs regeringens tidigare besked före jul på grund av brister i Försvarsmaktens underlag, som inte tog hänsyn till att Karlshamn har en omfattande övrig trafik av ryska handelsfartyg.

Regeringen kommer vid ett möte i kväll att ge besked till kommunledningen i Karlshamn att en affärsuppgörelse med Nord Stream-projektets entreprenör inte är att betrakta som ett säkerhetspolitiskt eller försvarspolitiskt hot mot Sverige.

Karlshamn kommunstyrelse ska fatta beslut i frågan imorgon.

När det gäller Gotland och hamnen i Slite så har Region Gotland redan tackat nej till att lagra rör för Nord Stream.

– Jag är inte förvånad även om vi ännu inte fått bekräftelse från utrikesdepartementet ännu, säger Per-Ola Mattsson (S). 

– Vi har diskuterat med försvaret hur vi kan göra för att säkerställa området, och de samtalen har varit positiva. Så jag tror att det är det som har påverkat, att faktiskt hitta en lösning som känns okej för försvaret och okej för oss, säger Per-Ola Mattsson.

Regeringen har inte ändrat sin försvars- och säkerhetspolitiska bedömning kring att hyra ut svenska hamnar till gasledningsprojektet Nord Stream 2.

– Regeringens bedömning kvarstår, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista