Höjd säkerhet möjliggör lagring av rör i Karlshamn

4:07 min

Regeringen avråder inte längre Karlshamn från att lagra ryska rör åt Nord Stream 2, med villkoret att speciella säkerhetsåtgärder sätts in. 

Läs direktrapporteringen i efterhand här

Det berättade utrikesminister Margot Wallström på en presskonferens ikväll.

Nu backar alltså regeringen från sin tidigare hållning att Karlshamn inte bör upplåta sin hamn för lagring av ryska rör. 

– Det har tagit mycket tid och kraft, men nu är vi i mål, säger Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd i Karlshamn, som tidigare i dag satt i möte med utrikesministern, försvarsministern och Gotlands regionråd.

Fått fullgod information
Under en presskonferens ikväll berättade utrikesminister Margot Wallström att regeringen inte längre avråder Karlshamn från att lagra de rör som behövs för att bygga den ryska gasledningen Nord Stream 2. 

– Sedan regeringen träffade representanter från Karlshamn och Gotland sist, så har vi säkerställt att vi har fullgod information om projekten, sade hon.

– Om Karlshamn säger ja så kommer Sveriges försvarspolitiska intressen inte att hotas, fortsatte hon. 

Säkerhetsåtgärder
Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist förklarade att de i mötet med Karlshamns och Gotlands kommunledning kommit fram till att lagringen kan ske under villkor att speciella säkerhetsåtgärder görs. 

– Det är samarbeten mellan bland annat polis, kustbevakning, tull och försvar som avses, och som är utformade efter respektive kommun och deras situation, sa Peter Hultqvist.

Karlshamn väntas säga ja
Gotlands regionråd Björn Jansson meddelande att kommunen säger fortsatt nej till projektet medan Karlshamns kommun väntas säga ja. Imorgon sammanträder kommunstyrelsen och tar då beslut i frågan.

– Imorgon tar vi beslut i Kommunstyrelsen och majoritetens mål har hela tiden varit att genomföra det här, säger Per-Ola Mattsson (S).

Avtalet skulle betyda runt 100 miljoner kronor och 30 arbetstillfällen för Karlshamns kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista