Sveriges radios Rysslandkorrespondent Maria Persson-Löfgren om Nord Stream.
Det finns en större risk för påverkansoperationer från ryskt håll. Foto: TT

Nord Stream 2 ingen stor sak i Ryssland

"Risk för påverkansoperationer som Ryssland håller på med gentemot sin omvärld"
1:44 min

Sveriges Radios korrespondent i Moskva berättar att ryssarna inte ser rören som en stor fråga. Det är inte riskabelt för Sverige att lagra enligt Ryssland.

– Det är inte så stor fråga här. Att döma av det väldigt, väldigt lilla som rapporterats så tror jag inte det får så stor betydelse. Jag tror Ryssland har varit väldigt säkra på att de skulle få lagra rören i Sverige, säger Maria Persson-Löfgren, Moskvakorrespondent för Sveriges Radio.

Enligt Persson-Löfgren är det främst branschtidningar inom olja och gas som skriver om frågan. Inte sällan om oron som svenskarna har och som svensk media skriver om. 

Nu sa Karlshamns kommunstyrelse under tisdagseftermidagen ja till rören. Tio var för, fyra emot och en avsade sig. Men hade det blivit ett nej så skulle Ryssland vänt sig till en annan hamn.

Finns risk att Ryssland kommer påverka mer
– Om man går till hur Ryssland agerat i andra länder där man anser sig ha intresse, som Ukraina och Baltikum, så finns det alltid en viss risk. De kan hävda att det här är deras intresseområde och har rätt att bevaka, så då finns en viss risk, säger Maria Persson-Löfgren.

Dock så anser Persson-Löfgren att risken är väldigt liten. Att Ryssland skulle invadera Sverige säger hon är högst osannolikt. Däremot så tror hon att det finns en större chans att Ryssland utnyttjar Nord Stream 2 på andra sätt. 

– Det handlar snarare om större risk för påverkansoperationer som Ryssland håller på med gentemot sin omvärld. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".