En översiktsbild över en hamn samt en närbild på en man.
Foto: Eon/Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Karlshamn: Vi tackade nej till Nord Streams fakta

Karlshamns kommun tackade flera gånger nej till Nord Streams erbjudande om fakta inför Nord Stream-affären. Det säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) efter DN:s uppgifter om att bolaget skulle ha hjälpt kommunen att driva igenom beslutet.

Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), kräver nu att regeringen kontrollerar om beslutet att lagra och lasta gasrör i Karlshamn åt gasbolaget Nord Stream 2 fattades på riktiga grunder. Det skriver Dagens Nyheter efter att ha intervjuat företrädare för Nord Stream 2 som menar att de hjälpte till.

Men kommunalrådet Per-Ola Mattsson menar att det är helt fel. Nord Streams rådgivare, Lars O Grönstedt, har mycket riktigt ringt Mattsson vid minst två tillfällen och frågat om kommunen velat ha hjälp med fakta inför diskussionerna med regeringen som i höstas var djupt oroade över Karlshamns förestående affär.

– Han ringde först och sen tror jag det kom ett SMS så jag ringde upp. Grönstedt undrade om vi behövde hjälp med fakta, de var väl bekymrad över affären förstås. Jag förklarade att det vi behöver veta får vi via Karlshamns hamn AB, säger Per-Ola Mattsson.

Strax innan kommunens sista möte med regeringen i slutet av januari så fick han ännu ett samtal. Och erbjudandet var identiskt som sist.

– Han undrade samma sak och jag svarade nej då också. Jag frågade min kommundirektör om han också hade fått ett samtal från Grönstedt, men det hade han inte. Däremot hade Nord Stream ringt till hamnbolaget, säger Per-Ola Mattsson.

Lars O Grönstedt säger till P4 Blekinge att Per-Ola Mattssons bild av samtalen är riktig. 

– Ja, fullkomligt. Om det fanns ytterligare behov av fakta om antal båtar, nationalitet, när de skulle anlända så var det hamnbolaget som fick det direkt av Wasco (Nord Streams underleverentör), säger Lars O Grönstedt.

– Den enda fakta jag tillhandahöll var att Karlshamn var viktig för oss på Nord Stream. Vi stod inte och föll med hamnen, men skulle vi tappa Karlshamn så blev det besvärligare och dyrare. 

Skulle du säga att det du berättade på något sätt bidrog till utvecklingen i den här historien?

– Nej, det jag bidrag med var att Karlshamns hamn var viktig för oss och att vi inte satt i kulisserna och lierade oss med Rönne hamn eller någon annan hamn, säger Lars O Grönstedt.

Enligt hamnbolagets vd, Mats Olsson, har hamnbolaget haft regelbunden kontakt med Nord Stream 2 ända sen 2012 i hopp om att få avtalet att lagra och lasta gasrör.

2015 framstod Karlshamn som ett allt mer attraktivt alternativ för Nord Stream 2 och sen dess har de fört dialog med Nord Stream 2 och sedan deras underleverantör Wasco.

– Vi har alltid pratat med varandra, det är inget konstigt, säger Mats Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".