Personer med funktionsnedsättning får inte den hjälp de har rätt till

2:49 min

Insatser som att tvätta, handla eller följa med på evenemang som till exempel hockeymatcher ställs in eftersom resursbristen gör att man inte kan ta in vikarier.

Personer med funktionsnedsättning och assistanspersonal drabbas när funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona tvingas skära ner.

Under 2016 ökade antalet insatser som inte blev utförda markant jämfört med tidigare år. Enligt förvaltningschefen Claes Wiridén beror det på att man inte har tillräckligt med resurser och bemanning för att täcka upp ett ökat behov.

– Den som tar stryk när vi inte har resurser att utföra ett uppdrag med tillräcklig kvalité är den enskilde brukaren. Även våra medarbetare drabbas. Med övertid, merarbete, oro och arbetsmiljöbrister, säger Claes Wiridén, chef för Funktionsstödsförvaltningen Karlskrona kommun.

För få vikarier
Funktionsstödsförvaltningen ansvarar för att hjälpa människor som har funktionsnedsättningar till en dräglig vardag. Det kan handla om att hjälpa till med att tvätta och handla eller att följa med på evenemang som till exempel hockeymatcher. Något man i flera fall misslyckats med under 2016, på grund av att man inte kunnat hitta vikarier när ordinarie personal utgått.

– Vi kan inte bemanna fullt ut. Får man inte in en vikarie så blir en insats inte gjord, en aktivitet får ställas in, säger Claes Wiridén.

Och behovet av vikarier ökar. I dagsläget rör det sig om nästan dubbelt så många beställningar till bemanningsenheten av vikarier som ska täcka upp för ledighet och sjukfrånvaro som för ett år sedan.

Dubbellt så många jobbar över
Bakom problemen ligger enligt Claes Wiridén en långtgående brist på resurser. Trots stora nedskärningar under 2016 gick funktionsstödsförvaltningen back 7,5 miljoner kronor. Bland annat har kostnaderna för övertidsarbete fördubblats de senaste två åren. Nu inleder man arbetet för att i detalj ta reda på vad som ligger bakom förra årets brister inför budgetförhandlingarna med kommunen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista