En av Julia Lindemalms bilder från boken Catpeople.
1 av 4
En av Julia Lindemalms bilder från boken Catpeople. Foto: Julia Lindemalm
Julia Lindemalm vid TT:s stora fotoprisutdelning 2013
2 av 4
Julia Lindemalm vid TT:s stora fotoprisutdelning 2013 Foto: Fredrik Sandberg / TT
Anna Tärnhuvud, 1:a pris i featureklassen vid eftermiddagens Årets Bild-prisutdelning på Sundsvalls Teater. Foto: Leif R Jansson / TT
3 av 4
Det här är från när Anna Tärnhuvud tog första pris i featureklassen vid Årets Bild-prisutdelning 2014. Foto: Leif R Jansson / TT
Prisade Hanna Franzén till höger.
4 av 4
Prisade Hanna Franzén till höger. Foto: Janerik Henriksson/TT

Prisad för Årets Bild: Krävs kattgodis och tålamod

"Vissa ser katterna som sina barn"
2:00 min

Inte mindre än tre fotografer från Karlskrona prisades i helgen i tävlingen Årets bild. Det var Anna Tärnhuvud, Hanna Franzén och Julia Lindemalm.

Julia Lindemalm har alltid varit intresserad av relationen mellan människor och djur. Därför bestämde hon sig för att göra fotoboken Katt People, något som gav henne ett andrapris i kategorin Årets porträttserie.

– Jag är själv uppvuxen med hund och har ingen relation till katter. Men jag märkte hur intensiv och innerlig kattrelationen verkar vara och det ville jag undersöka. Det är också så att katten är ganska undervärderad, det finns många hemlösa katter. Det är spännande att den är både så älskad och har så låg status samtidigt, säger Julia Lindemalm.

Godis var knepet
Katter är kända för att ha en egen vilja och var inte alltid jätteintresserade av att var med på bild. Men det fanns en lösning.

– Det krävs kattgodis och tålamod. Sedan väntar jag inte på att de kollar in i kameran och ska vara söta, jag är mer intresserad av själva situaionen, säger Julia Lindemalm.

Triss i pris
Anna Tärnhuvud tog hem andrapriset i kategorin "Årets multimedia" med sin film om Malin Blom som blev påkörd av en smitare.

Hanna Franzén blev trea i Årets porträtt för sin svartvita bild av kompisen Daniela Serafimova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".