Batterifabrik med 3000 jobb kan hamna i Karlskrona

2:24 min

Karlskrona är en av de platser där Europas största batterifabrik kan komma att byggas de kommande åren. Nu jobbar kommunen på saken.

Karlskrona är en av de kommuner som blivit kontaktade av företaget Northvolt när planerna på att bygga det som kan bli Europas största batterifabrik går framåt. Något som näringslivschef Pia Holgersson är positiv till. 

– Vi är oerhört glada och tror att vi har goda förutsättningar att kunna sätta samman ett bra förslag. Vi är en kommun som har jobbat ett tag med etableringar och tror att vi kan ska kunna bli duktiga på att ta hand om såna här förfrågningar, säger näringslivschef Pia Holgersson.

20 kommuner har blivit kontaktade av Northvolt och ska nu återkomma med svar på de krav och önskemål som företaget söker.

"Vi har en hemläxa"
Frågorna handlar bland annat om möjligheter till god kommunikation, stor yta för en eventuell fabrik och tillgång till arbetskraft.  

– Vi har en hemläxa att göra där men bara att vi fått frågan betyder ju att man tycker att vi är intressanta. Det vi behöver göra är att se över våra ytor och vår infrastruktur. Vi har tillsatt en arbetsgrupp som jobbar med att ta fram och svara på den förfrågan och det underlag vi fått från Northvolt, säger näringslivschef Pia Holgersson. 

Till elbilar
Redan till sommaren väntas Northvolt ta ett beslut och var fabriken ska byggas.

En av de som ligger bakom är Peter Carlsson som tidigare varit en av cheferna på Tesla. Främst ska fabriken bygga batterier åt elbilar.

Flera bolag, bland annat Vattenfall, riskkapitalister och statliga Vinnova och Energimyndigheten står bakom finansieringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista