mans hand på rullator
1 av 2
Studiecirkeln har fokus på äldres säkerhet i vardagen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Emanuel Noren sitter framför fönstret i hans kök. Ljuset träffar bordsytan.
2 av 2
Emanuel Norén var med och startade studiecirkeln i Ronneby. Foto: Wilma Eliasson/Sveriges Radio

Karlshamn kan få hjälp med fallolyckorna bland äldre

"Det är så klart allvarligt"
2:39 min

I Ronneby startades förra året en studiecirkel med fokus på säkerhet i vardagen för äldre. Nu har Karlshamns kommun visat intresse.

Studiecirkeln startades förra året av Nykterhetrörelsens bildningsverksamhet tillsammans med Civilförsvarsförbundet. Fokus är att utbilda äldre i vardagssäkerhet. 

– Den omfattar bland annat brandsäkerhet, hemsäkerhet och personsäkerhet. Det kan handla om att se över sin medicinering, eller hur man ökar sin balans genom enkla övningar i hemmet, säger Emanuel Norén, verksamhetsutvecklare på NBV som även är känd som lokal moderatpolitiker. 

Studiecirkeln är den första i sitt slag, och nu kan den ta plats även i Karlshamn.

– Eftersom vi har kört den här i Ronneby så har det tydligen väckt intresse i Karlshamn, säger han. 

Fallolyckor och glömd medicin blir allt vanligare bland äldre. I Karlshamn har antalet incidentrapporter i hemmet fördubblats sedan 2013, och även inom särskilda boenden har det ökat. 

– Det är så klart allvarligt på många sätt, inte minst ur ett personligt perspektiv, alltså de som blir drabbade. Utifrån ett folkhälsoperspektiv är det så klart allvarligt att man inte kan känna sig säker i sitt eget hem, säger Emanuel Norén.

P4 Blekinge har sökt Karlshamns kommun för en kommentar gällande studiecirkeln. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".