Klart med två nya skolor i Ronneby

0:33 min

Nu är det beslutat att det byggs två nya 4-9 skolor centralt i Ronneby. De utökade lokalerna behövs då kommunen har fått fler elever bland annat genom migration.

Beslutet togs av kommunstyrelsen på tisdagen. En stridsfråga bland politikerna har varit ägandeformen men det löstes med en kompromiss.

För att inte försena bygget av skolorna ytterligare startar arbetet med nya Snäckebacksskolan efter sommaren 2018 och den ska ägas av kommunen själv. Däremot utreds under tiden ifall kostnaden för en helt ny Skogsgårdsskola blir billigare i egen regi eller som privatägd där kommunen hyr in sig. Den kommer därför att stå färdigbyggd något år senare än Snäckebacksskolan. 

Blandar nytt och gammalt
Delar av gamla Snäckebacksskolan behålls medan andra rivs och det byggs nytt. Sammanlagd beräknas det kosta 190 miljoner kronor. Prislappen för Skogsgårdsskolan beräknas bli ungefär densamma.  

Förbättra integrationen
Genom att satsa på centralt belägna skolor hoppas man öka integrationen. 

- Som det ser ut i dag är det en alltför stor del av eleverna på Skogsgårdsskolan som har ett annat språk en svenska som modersmål. Vi hoppas nu på en bättre blandning av elever genom att ha två skolor med högre årskurser, säger Nils Ingmar Thorell (L), ledamot i kommunstyrelsen i Ronneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista