Generation 84 - hälften drog och kom inte tillbaka

4:12 min

Blekinge ligger i topp i Sverige över de kommuner där flest unga väljer att bo kvar. Ändå har nästan hälften av de som är födda 1984 lämnat sin hemkommun.

Klicka på din kommun i kartan.

Nästan hälften av länets unga lämnar sina hemkommuner - och återvänder inte. Så ser det i alla fall ut när P4 Blekinge har tittat närmare på generationen som är född 1984.

År 2000 gick Emelie Janrell i klass 9A på Wämöskolan i Karlskrona. Och hon är av dem som har flyttat och blivit kvar i den nya staden. 

– Jag bor i Stockholm och jobbar som skräddare och designer med egen firma. Jag var alltid lockad av Stockholm som faktiskt har många likheter med Karlskrona med skärgården och vattnet, säger Emelie Janrell.

– Skillnaden är ett större utbud och här är det lättare att hitta människor som man kanske känner att man har mer gemensamt med, säger Emelie Janrell som inte kan tänka sig att flytta tillbaka till Karlskrona.

Svenskt rekord
Men den andra halvan av den här årgången, 52 procent, bor faktiskt kvar i sin hemkommun.

Och just den här årskullen har, tillsammans med Västerbotten och Norrbotten, svenskt rekord i att bo kvar i sina hemkommuner. I en genomsnittlig svensk kommun bor 47 procent kvar. 

Karl-Johan Lång är gick också i 9A på Wämöskolan. Även han flyttade från Karlskrona direkt efter gymnasiet. 

– Då var jag hundra procent fokuserad på att bli en världsspelare i handboll. Hela poängen var att jag skulle vidare någonstans, säger Karl-Johan Lång som värvades till Alingsås och sen till Göteborg. 

"Saknade havet"
Men efter flera år av spelande och studier så valde han att flytta hem till Karlskrona igen.

– Jag saknade havet och hade en känsla av att jag ville tillbaka till kusten. Jag var klar med utbildningen, min fru fick jobb här och barn fanns i horisonten och då kändes det naturligt att flytta tillbaka, säger Karl-Johan Lång.

I Blekinges 84-generation har 16 procent flyttat till storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Var fjärde har flyttat till övriga landet. Och en del av dem har flyttat inom länet. 

700 invånare över en natt
Om alla 84:or skulle flytta tillbaka till hemkommunen skulle faktiskt Blekinge växa med över 700 invånare över en natt. Men hur sannolikt är då det?

– Störst sannolikhet att vända hem är det för de som skaffar barn inom fem år efter en avslutad högskoleexamen. Efter de där fem åren är det nästan ingen barneffekt kvar, säger Charlotta Melander, professor på Handelshögskolan i Jönköping. 

– Det är mindre sannolikhet att flytta hem om man är utrikesfödd från början och även om man har läst en väldigt lång högskoleutbildning. Så det finns vissa grupper som kommuner skulle kunna fokusera på mer effektivt än de gör idag, säger Charlotta Melander. 

Så här gjorde vi undersökningen

Vi valde att titta på årgången 1984 eftersom de har passerat 30 år och flera av dem har troligen börjat bilda familj och rotat sig på en plats.
Vi bad SCB ta reda på hur många 84:or som bodde i länets kommuner år 2000 då de gick i nionde klass, och hur många 84:or som bodde i kommunen år 2015. Vi begärde ut samtliga klasslistor i länet och kunde se att siffrorna stämde bra med namnen i listorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista