Farligt sabotage vid tågräls i Sölvesborg

1:56 min

Någon eller några har flera gånger lagt betonglock på rälsen vid Sölvesborg. Nu har Trafikverket polisanmält händelserna.

Än så länge har ingen kommit till skada, men Trafikverket menar att detta är väldigt riskabelt. 

– Det är en risk för både de som utför det här, för människor som passerar och även tågen kan ta skada, säger Trafikverkets enhetschef på järnväg- och underhållsdistrikt Syd, Jörgen Borggren.

Enligt honom kan betonglocken splittras och bilda projektiler som bland annat skulle kunna träffa folk som passerar vid en cykelväg i närheten av spåren. Det finns även en risk för att tåget skulle spåra ur.

– Det är ju alltid en risk när man har lagt upp någonting på spåret, så vi ser allvarligt på det här. 

Förutom att ärendet nu är polisanmält finns det även diskussioner om att låta väktare patrullera vid spåren. Trafikverket har även vänt sig till polisen med ett önskemål om att informera i skolorna i området. 

– Vi ska se om vi kan samverka med räddningstjänst och trafikverket för att informera om riskerna med det här, säger Mats Hadartz, kommunpolis i Sölvesborg och Bromölla. 

Enligt honom hör den här typen av sabotage inte till vanligheterna. 

– Det är ganska ovanligt skulle jag säga. De flesta förstår ju faran och riskerna och gör inte sådana här saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista