Karlskrona vill ha lobbyister i Bryssel och Stockholm

3:53 min

Karlskrona borde ha ett lobbykontor i både Stockholm och Bryssel - bland annat för att locka tillbaka gamla Karlskronabor som flyttat.

Det pågår alltså diskussioner i Karlskrona kommun om att ha lobbyister i både Bryssel och Stockholm, säger kommunalrådet Patrik Hansson (S).

– Vi borde ha en väldigt tydlig strategi för att kunna tala om att Karlskrona är en bra plats att bo och verka i och starta företag i, säger Patrik Hansson.

Sälja kommunen
Dels för att vara närmare där besluten fattas. Men också för att paketera "bilden av Karlskrona". Sälja kommunen helt enkelt i hopp om att locka nya invånare.

Karlskrona kommun har ett mål på 70 000 invånare, det är nästan 4000 fler än idag.

– Det där är inom räckhåll och rimligtvis är vi där inom något eller några år, säger Patrik Hansson.

"Stockholm rätt bra"
Charlotta Mellander är professor på Handelshögskolan i Jönköping och tror inte att ett lobbykontor i Bryssel skulle ge Karlskrona kommun fler invånare.

– Stockholm vore nog ganska bra faktiskt. Men kanske inte bara ett lobbykontor utan faktiskt mer söka upp aktivt de som flyttade därifrån. Ta reda på vilken livssituation de har och vad som skulle underlätta en tillbakaflytt. I Stockholm kommer Karlskrona nog att hitta en hel del, säger Charlotta Mellander.

"Glöm inte de som stannar"
– Men inte heller glömma bort att sätta ett värde på de som väljer att bo kvar i hemstaden. De har ett jättestort värde och vi tenderar ibland att bara fokusera på de som stack iväg, säger Charlotta Mellander.

I vår granskning av årskullen födda 1984 så bor 58 procent kvar i hemkommunen Karlskrona, vilket är de högsta siffrorna i länet. 

Så här gjorde vi undersökningen

Vi valde att titta på årgången 1984 eftersom de har passerat 30 år och flera av dem har troligen börjat bilda familj och rotat sig på en plats.
Vi bad SCB ta reda på hur många 84:or som bodde i länets kommuner år 2000 då de gick i nionde klass, och hur många 84:or som bodde i kommunen år 2015. Vi begärde ut samtliga klasslistor i länet och kunde se att siffrorna stämde bra med namnen i listorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista