Skylten med Olofströms ortnamn står vid infarten. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
1 av 5
Olofström förlorar flest unga. Men flera längtar tillbaka. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.

Olofströms unga har flyttat - men längtar hem

"Hittade ingen man på Island"
3:10 min

Olofströms kommun har tappat flest ur generationen född 1984. Bara fyra av tio bor kvar här. Men flera längtar hem - och vill flytta tillbaka.

I årskullen född 1984 så bor bara 44 procent kvar i Olofström, vilket betyder att Olofström är den kommun i länet som har tappat flest unga ur den här årskullen.

Sara Eriksson är född 1984 och gick i klass 9B på Högavångskolan i Olofström. I just den klassen bor faktiskt bara fem av 23 elever kvar, resten har flyttat därifrån.

Vill flytta hem
Men när P4 Blekinge ringer runt till de som flyttat blir det tydligt att Olofström var en fantastisk plats att växa upp på och att flera av dem vi har pratat med kan tänka sig att flytta tillbaka.

– Ja, verkligen! Jag saknar naturen, skogarna och sjöarna i Olofström. Jag har min mormor kvar där och skulle verkligen kunna tänka mig att flytta tillbaka, säger Sara Eriksson.

Men direkt efter gymnasiet gick snacket i en helt annan riktning. Många ville ut och se världen. Sara Erikssons kompisar pratade om au pair i USA och bartender i Spanien. 

Sökte isländsk författare
– Jag åkte till Island för att plocka potatis. Jag hade hört att det fanns många isländska män som var författare, så jag tänkte att jag skulle hitta min drömman och bosätta mig permanent på Island, säger Sara Eriksson.

– Men jag hamnade i en liten by på landsbygden och hittade ingen isländsk författare. Och det var hårt att plocka potatis så jag flyttade hem till Sverige, säger Sara Eriksson.

"Vi saknar dig"
Olofströms kommun har ett konkret mål på 14 000 invånare år 2025. Det betyder nästan 600 flera invånare än idag. Och kommunen överväger en mer handgriplig strategi för att locka tillbaka gamla olofströmare. 

– Vi har funderat på att rikta in oss på återvändare med kampanjer i stil med "Hej, vi saknar dig", men vi har aldrig riktigt kommit till skott, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström.

"Blivit glad"
Sara Eriksson bor i Lund idag och hade uppskattat om Olofströms kommun hade ringt upp henne i en sån kampanj.

– Det hade jag verkligen funderat på. Jag hade blivit glad att de ringde och hade lyssnat på vad de hade att säga, säger Sara Eriksson. 

Så här gjorde vi undersökningen

Vi valde att titta på årgången 1984 eftersom de har passerat 30 år och flera av dem har troligen börjat bilda familj och rotat sig på en plats.
Vi bad SCB ta reda på hur många 84:or som bodde i länets kommuner år 2000 då de gick i nionde klass, och hur många 84:or som bodde i kommunen år 2015. Vi begärde ut samtliga klasslistor i länet och kunde se att siffrorna stämde bra med namnen i listorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".