En tom korridor på ett äldreboende.
Åtstramningar i ekonomin har lett till indragen personal. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Ensamt på äldreboenden i Sölvesborg

"Aldrig roligt att få negativa siffror"
1:27 min

Folk på äldreboenden i Sölvesborg känner sig allt mer ensamma. Nästan 80 procent besväras av ensamhet och känner missnöje med de sociala aktiviteter som erbjuds.

Siffran kommer från Socialstyrelsens rapport "Öppna jämförelser", som släpps årligen och belyser kvaliteten i äldreomsorgen utifrån ett visst antal kategorier. I Sölvesborgs kommun är det framförallt upplevelsen av ensamhet på äldreboenden som sticker ut. 

– Det var väntat att siffrorna skulle gå ner, men kanske inte så mycket, säger Roine Olsson (S) ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborg.

Under 2015 uppgav 49 % av de tillfrågade att de var nöjda med aktiviteterna på sitt äldreboende och inte besvärades av ensamhet. Under 2016 är det bara 22 procent som fortfarande känner sig nöjda. 

– Vi har haft det tufft med ekonomin i många år, och under 2015 fick vi dra in personalen på våra dagcentraler, vilket har lett till en väldigt negativ diskussion, säger Roine Olsson. 

Situationen kan dock komma att förbättras. Under hösten inledde man en förändringsprocess för att aktivera de som bor på äldreboenden. 

– Vi ska försöka ändra arbetssättet så att alla ska ha möjlighet att delta i aktiviteter, och inte bara de som kan ta sig till lokalerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".