Blodförgiftning - bortglömd folksjukdom

Sepsis, blodförgiftning, drabbar 40 000 svenskar per år. Men få känner till sjukdomen och den underrapporteras av sjukvården, enligt forskare.

– Jag skulle vilja kalla sepsis för en bortglömd folksjukdom. Sannolikt beror det på att väldigt få pratar om det i sjukvården. Det är många inom sjukvården som inte helt och hållet vet vad sepsis är. Man berättar inte för anhöriga och drabbade att det handlar om sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet.

Överreaktion
Det första man tänker på när man hör blodförgiftning är kanske ett öppet sår där det kommit in bakterier i blodet, och en röd rand syns på huden. Men blodförgiftning är egentligen en överreaktion från kroppens immunförsvar.

Sjukdomen är vanligare än de fyra vanligaste cancerformerna tillsammans.

Feldiagnosticeras
Sjukdomen leder till läckande blodkärl och resulterar i ett minskat blodflöde till armar, ben och kroppens organ. Det kan lika gärna handla om bakterier vid en lunginflammation som får immunförsvaret att överreagera.

Studier av sepsisforskare Adam Linder tyder på att sjukdomen ofta feldiagnosticeras inom sjukvården, och därför underskattas förekomsten. Utskrivningsdiagnoser underskattas med en faktor på 5-7 gånger, enligt studier.

Men Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att sepsis fortfarande ett stort sjukdomsproblem i Sverige. Han tror att fler liv kan räddas om kunskapen blir bättre inom sjukvården.

Lyssna till vetenskapsdokumentären Hempas kamp - Blodförgiftningen. Programmet sänds i P1 dokumentär söndag 19 mars 15.03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista