John, 76, säkrar deras skolgång

2:51 min

Ett förändrat arbetssätt och personal som kan avlasta lärarna utanför lektionstid. Så ska bristen på lärare i Karlskrona lösas, men till det krävs mer pengar.

Miranda Maliqi, Natalie Basic och Ebba Berglund i klass 6B på Östra Torpskolan är vana vid att ha annan personal än lärare som till exempel håller koll på raster. Det fungerar bra säger de. Samtidigt förbereder deras lärare ofta lektionerna på kvällar och helger enligt dem.

Vissa tänkte att det ändå inte var vår riktiga lärare.

Deras klassföreståndare är en av de lärare som tidigare varit pensionerade. Innan har de haft många vikarier vilket enligt dem gjorde att klassen blev stökigare.

– Vissa av de vikarierna var inte riktigt modiga att säga till, så klassen slutade lyssna, säger Miranda Maliqi.

Ebba Berglund tillägger.

– Vissa tänkte att det ändå inte är vår riktiga lärare så den kan inte göra något.

Problem för förvaltningen
Många pensionsavgångar framöver och ökande antal elever sätter press på kunskapsförvaltningen i Karlskrona. Som redan lider av lärarbrist.

Det senaste året har allt fler före detta lärare avbrutit sin pension för att täcka upp luckor i bemanningen.

Vi måste bredda den gruppen som i dag finns som lärare med ytterligare kompetens.

Göran Palmér, chef för kunskapsförvaltningen i Karlskrona är glad över att kunna ta hjälp av den kompetens som de har, men säger att det kommer krävas mycket för att möta kvalitetskraven i framtiden.

– Vi måste bredda den gruppen som i dag finns som lärare med ytterligare kompetens.

Fler socialpedagoger, arbetsterapeuter och handledande lärare. Personal som kan avlasta lärarna från annat än undervisning.

Bra, men löser inte problemet
Miranda Maliqi, Ebba Berglund och Natalie Basic tycker alla att det är bra med äldre, erfarna lärare som kommer tillbaka från pensionen.

Samtidigt kvarstår problemet i och med den lärarbrist som råder i hela Sverige, och frågan är hur man ska locka fler lärare till Karlskrona. Göran Palmer tror att lärarlönelyftet är en del av svaret, men den största biten består av att göra kommunens skolor till attraktiva arbetsplatser.

– Vi försöker förbättra arbetsmiljön så mycket vi kan för vår personalgrupp och ge det stöd vi kan. På långa vägar räcker vi förmodligen inte till, säger Göran Palmér.

Han menar att det kommer krävas mer pengar än vad som finns i dagsläget för att klara av situationen i framtiden.

Har funderat på läraryrket
Ebba Berglund, Natalie Basic och Miranda Maliqi har alla tidigare funderat på att bli lärare men ångrat sig.

– Det känns inte som att jag har det som krävs ibland för att man måste kunna rätt mycket så det är lite svårt, säger Natalie Basic.

Miranda Maliqi håller med.

– Kommer det bli stressigt, kommer det vara kul, kommer det va lätt kommer det va svårt? Det kommer typ va alla dom sakerna samtidigt så nu vill jag bli nånting som har med idrott att göra istället, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista