Äldre nappar inte på nattillsyn med kamera

3:32 min

Bara en enda äldre har valt nattillsyn med kamera sedan Karlshamns kommun i höstas introducerade alternativet i hemtjänsten.

På Omsorgsförvaltningen säger man att det låga intresset beror på att det handlar om ett nytt sätt att tänka, och menar att det helt enkelt får ta tid att öka medvetenheten kring fjärrtillsyn, som insatsen kallas.

– Det kan låta konstigt och kontroversiellt att ha en kamera i sovrummet men det är inte konstigare än att ha ett inbrottslarm med kamera, säger Camilla Solitander Lind, projektledare vid Omsorgsförvaltningen.

Syns bara en halv minut
Hon berättar att kameran bara sätts på under 30 sekunder vid ett överenskommet klockslag. Inget spelas in eller sparas men det registreras vilken operatör som sätter på kameran, när och hur länge. Något som bland annat säkerställer att tjänsten inte missbrukas.

– Kameran kan inte hackas. Tillsynen är en sluten tjänst via en säker lina. Den sköts av samma operatör i Malmö som har hand om kommunens trygghetslarm och kräver inloggning av behörig personal, säger hon.

Ökad integritet med kamera
I Karlshamns kommun finns det i dag 80 personer som har nattillsyn med ett till upp mot tre besök per natt. Alla besöken kan emellertid inte ersättas med kamera. I en del fall handlar det till exempel om planerade toalettbesök och alltså inte bara ett besök för att kolla att allt är lugnt.

– Många tänker på integritetsbiten men frågan är vad som inskränker mest på den. Att någon faktiskt tar sig in i ditt hem och tittar på dig när du sover, eller att en operatör i en annan del av landet ser dig på film under 30 sekunder. 

Motverkar fallolyckor
Camilla Solitander Lind har dock all respekt för de farhågor och rädslor som kan finnas, även om hon själv endast kan se fördelar med en kamera. Framförallt slipper både den äldre, hens eventuella partner och grannar riskera att bli störda i sin nattsömn som annars är lätt hänt vid personalens nattbesök, även om de gör allt för att störa så lite som möjligt.   

– Man har också sett att många fallolyckor sker efter nattliga besök av personal. Vaknar den äldre till då är det nämligen lätt hänt att han eller hon väljer att passa på att gå på toaletten efter att personalen har lämnat bostaden och i ett sömndrucket tillstånd är olyckan lätt framme.

Mobila trygghetslarm härnäst 
Nästa nyhet i hemtjänsten i Karlshamn inom digital teknik som kommer att introduceras under 2017 är mobila trygghetslarm.

– Jag tror att det finns ett stort behov och intresse för att kunna känna sig trygg även utanför hemmets fyra väggar. Förhoppningsvis kommer det att ha en hälsofrämjandet effekt genom att fler äldre vågar sig ut och röra på sig i friska luften, säger Camilla Solitander Lind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista