Blandade känslor när flyktingförläggningen i Fur läggs ner

3:48 min

I dag fick de 106 personer som bor kvar på flyktingförläggningen i Fur besked om var de ska flytta, och känslorna var blandade.

För drygt två år sen kom de första flyktingarna till det gamla sjukhuset i Fur norr om Karlskrona och togs emot med välkomsskyltar och kakor från boende runtomkring.

Många hundra har bott på flyktingförläggningen sen dess, men om ett par veckor ska alla ha flyttat ut.

Flyttbesked
Just nu finns det 106 personer kvar och i dag har de fått besked om vart de ska flytta.

Känslorna är blandade, en del är mycket oroliga. Medan det finns de som är väldigt glada i dag. Även om det är delade känslor hos de nöjda också - eftersom vännerna inte fått samma besked.

Kungsmarken
Zabiulla Azimi är 17 år och har flytt från Afghanistan. Han har idag fått besked om att han och en kamrat får flytta till lägenhet i Kungsmarken i Karlskrona. Och det lyser om honom: 

– Jag är glad eftersom jag praktiserar på Litorina folkhögskola.

Men trots att Zabiulla Azimi är väldigt glad för sin egen skull så är han ändå mycket ledsen eftersom många av hans kamrater som bor på Fur och också studerar på Litorina kommer att flyttas till boendet på Galaxen i Kyrkhult. Och då kan de inte fortsätta på skolan.

Kyrkhult
Av de boende som nu flyttas från Fur kommer 40 att placeras ut i olika kommuner i länet, bara någon enstaka kommer att placeras i Karlskrona och resten av de boende i Fur flyttas till Kyrkhult och Asarum.

Ramyar Yousifi från Iran har aldrig protesterat mot något förut, säger han, men han är väldigt ledsen idag eftersom han fått besked om att han ska flyttas till Kyrkhult och då varken kan fortsätta studera eller praktisera eftersom det är för långt att åka. Och han har också fått många vänner i Karlskrona.

– Det är inte bra nyheter för mig och mina kompisar. Då kan vi inte fortsätta i skolan. Jag kommer att vädja till Migrationsverket, säger Ramyar Yousifi.

Inga ändringar
Johanna Duhlaku är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona och hon säger att det inte hjälper att vädja, besluten kommer inte att ändras.

Även om man vädjar till Migrationsverket så kommer man inte att ha någon framgång?

– Nej, det kommer man inte att ha eftersom vi inte har några bostäder i Karlskrona så kan vi inte gå det önskemålet till mötes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista