John van der Meer, en svartklädd äldre man ler in i kameran samtidigt som han skriver något på vita tavlan i ett klassrum.
1 av 2
– Det är ju bra att de äldre lärarna som har lång erfarenhet kommer tillbaka, säger John van der Meer. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Göran Palmer framför växt.
2 av 2
– Vi kommer att behöva använda både pensionärer men också se över hur vi organiserar verksamheten och hitta andra arbetssätt, säger Göran Palmér. Foto: Fanny Westling/Sveriges Radio

Allt fler avslutar pensionen för lärarjobb

"Det kommer krävas pengar, mer än vad vi har i dag"
3:18 min

Just nu har över 50 pensionärer kommit tillbaka för att jobba inom skolan på olika sätt. En ökning på mer än 20 procent sedan förra året.

– Jag tycker det här jobbet är väldigt trevligt, så därför har jag gått tillbaka. Och dessutom situationen i dag är helt annorlunda, de skriker efter lärare, säger John van der Meer, lärare på Östra Torpskolan.

I dag är han Karlskronas äldsta lärare, och gick tillbaka från sin pension redan på 90-talet.

Situationen i dag är helt annorlunda, de skriker efter lärare.

För ett år sedan rapporterade P4 Blekinge att kommunen skickat ut brev till pensionerade lärare och bett dem komma tillbaka till yrket på grund av akut lärarbrist. Då hade 42 personer avslutat sin pension och gått tillbaka. I dag har den siffran stigit till 51.

Fler 65-plussare
Göran Palmér, chef för kunskapsförvaltningen tror att man i framtiden kommer ha betydligt fler lärare som passerat 65-årsstrecket.

Enligt honom står man inför stora utmaningar framöver.

– Jag tror inte att vi kommer ha förutsättningar och möjligheter att få tag i legitimerade lärare i den utsträckning som skulle behövas, säger Göran Palmér.

Just nu ligger 45 annonser inom pedagogiskt arbete i Karlskrona kommun uppe på Arbetsförmedlingens hemsida. De kommande 4 åren räknar kunskapsförvaltningen med runt 170 pensionsavgångar och en drastisk ökning av antalet elever. Kring 1 400 nya till år 2025.

Sätter krav på kvaliteten
Något som sätter stora krav på förvaltningens förmåga att bibehålla kvaliteten på skolorna.

Nu är man tvungen att ta in dem som söker och kanske inte har någon erfarenhet.

– Nu är man tvungen att ta in dem som söker och kanske inte har någon erfarenhet över huvud taget. Då är det problem, stora problem, säger John van der Meer.

Göran Palmér håller med om att bristen på personal i längden påverkar kvaliteten på undervisningen, och menar att det krävs ett förändrat arbetssätt för att möta målen. Men också en större budget än den som finns i dagsläget.

Ovärderlig kompetens
Lärarna som kommer tillbaka från pensionen sitter på en erfarenhet och kompetens som är svår att bestrida. Både Göran Palmér och flera rektorer menar att den i många fall är ovärderlig.

John van der Meer tror att många i de yngre generationerna av lärare kan lära mycket av dem som varit med lite längre. Samtidigt säger han att man inte ska räkna med att fler vill komma tillbaka från pensionen.

– Jag hör ju på kollegor att de vill definitivt inte gå tillbaka. Det finns ju många som är ganska trötta efter många års slit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".