Knivskarp konkurrens om vikarier

3:33 min

Det är stenhård konkurrens om semestervikarier i vården. Kommunerna bjuder över varandra när det gäller förmåner.

Ingen vill hamna i en situation där fast anställd vårdpersonal måste jobba under semestern.

Och det är Sölvesborgs kommun som erbjuder den högsta lönen.

– Arbetet i omsorgen är betydelsefullt och därför är lönen också viktig. Och med en bra lön kan man locka till sig tillräckligt många sökande till sommarjobben, säger Mervi Andersson som jobbar med rekryteringsfrågor på Sölvesborgs kommun.

Kommunerna tävlar med landstinget och med varandra om undersköterskor och andra personalgrupper. 

– Vi konkurrerar ju med grannkommunerna, men även med landstinget eftersom vi ligger mellan Karlshamn och Kristianstad lasarett. Våra undersköterskor väljer gärna lasarettet, säger Mervi Andersson.

Lockar med förlängda vikariat
Några beten för att locka personal är att erbjuda flexibilitet vad gäller arbetstider och erbjudanden om förlängda vikariat. Men lönen är det tyngsta konkurrensmedlet. Där skiljer det en hel del. I Sölvesborg får en utbildad vikarie 132 kronor per timme. Det är hela åtta kronor mer än vad Olofström, Karlskrona och Karlshamn erbjuder.

Lönen spelar roll
Karolin Gustafsson jobbar med bemanningsfrågor på socialförvaltningen i Olofström. Hon är övertygad om att den som betalar mest har en del att vinna.

– Jag tror att en del ungdomar vill tjäna så mycket pengar som möjligt under så kort tid som möjligt på sommaren och då spelar lönen givetvis roll.

Bara hälften har utbildning
P4 Blekinges rundringning visar att ingen kommun klarar sommaren utan att ta in outbildad personal. Bara runt hälften av vikarierna kommer att vara färdigutbildade. Och det innebär en belastning på kommunerna.

 – Den som har en utbildning har en grundkompetens med sig. De andra behöver en längre introduktion. Vi måste säkerställa att de har den kompetens vi förväntar oss när vi skickar hem dem till brukare, säger Karolin Gustafsson. 

300 vikariat
Med två månader kvar till kommunernas första semesterperiod så har rekryterarna bråda dagar. Ytterligare omkring 300 vikariat ska tillsättas inom omsorgen. Men trots att konkurrensen är stenhård tror de ansvariga att det ska gå ihop.

– Vi är inte oroliga för tillfället, men det rör ju mycket på sig och man vet aldrig. Folk får förhinder och man ändrar sig och får nått annat jobb. Vi kan behöva anställa många fler än vi beräknar, säger Mervi Andersson.  

Precis som när det gäller en andra personalgrupp, sjuksköterskorna, får fast anställda undersköterskor vara beredda på att jobba mer under sommaren om kommunen inte skulle få ihop det.

Vi får hoppas att vi inte hamnar i den sitsen när det gäller undersköterskor, boendestödjare och personliga assistenter, säger Karolin Gustafsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista