Föga imponerad av skattesänkning för pensionärer

3:26 min

Skatten sänks med 200 kronor i månaden för pensionärer. Det är bra tycker Gunnel Siverland, i PRO Konsument Blekinge. Men hon tror inte det blir mer pengar i plånboken.

1,4 miljoner pensionärer ska få sänkt skatt. Det gäller dem med pensioner mellan 10 000 och 14 000 kronor och det är ungefär 70 procent av landets pensionärer.

Från nästa år
Förslaget presenterades av regeringen idag och skattesänkningen på ungefär 200 kronor i månaden är tänkt att börja gälla från den 1 januari nästa år.

Gunnel Siverland är aktiv i PRO Konsument Blekinge. Hon tycker det är bra att skatten sänks men är inte imponerad av dagens förslag.

– Det kunde varit bättre. 

Bostadsbidrag minskar
För det som staten ger med ena hand tar de tillbaka med den andra, säger hon.

– För dem som har det sämst ställt drar de bort bostadsbidraget med samma summa.

Hur känns det?

– Orättvist, och det är främst kvinnor som drabbas, säger Gunnel Siverland.

Skattesänkningsförslaget

I samband med vårpropositionen i mitten av april ska förslaget gå på remiss och ett färdigt förslag ska presenteras i höstbudgeten i september.

Alliansregeringen införde jobbskattebidrag. Syftet var att uppmuntra till arbete genom sänkt skatt för den som arbetar. Pensionärer omfattades inte av skattesänkningen.

Under den här regeringen har skatten redan sänkts för de pensionärer med lägst inkomst. De som tjänar upp till 10 000 kronor i månaden fick sänkt skatt 1 januari 2016, så att de inte betalar mer skatt än en löntagare under 65 år.

För övriga pensionärer gäller fortfarade att de betalar högre skatt än förvärvsarbetande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista