Foto: Pressens bild / Scanpix
1 av 3
Foto: TT.
Knut Hahnskolan i Ronneby
2 av 3
Knut Hahn skolan i Ronneby Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Elever på Knut Hahn skolan
3 av 3
Inne på Knut Hahn skolan Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Knut Hahn drev häxprocesser i Blekinge

"Helt sjukt, det borde ju inte vara efter nån som dödar kvinnor"
4:20 min

Knut Hahnskolan i Ronneby är uppkallad efter en person som drev häxprocesserna i Blekinge. När ett medborgaförslag om namnbyte avslogs bestämdes att skolan skulle informera eleverna om Knut Hahn.

Men informationstavlan på gymnasieskolan saknas än idag.  

– Fanns det ett sådant uppdrag? Det stannade nog på Stadshuset i så fall, säger Ronny Mattsson, skolområdeschef inom gymnasium- och vuxenutbildningen i Ronneby.

Pekade ut kvinnorna
Det var 2011 som ett medborgarförslag om namnbyte på Knut Hahnskolan kom in till Stadshuset i Ronneby. Historieläraren och Ronnebybon Lars Karlsson föreslog att Knut Hahnskolan skulle byta namn eftersom Knut Hahn som var kyrkoherde på 1600-talet i Ronneby varit pådrivande i häxprocesser i Blekinge.

Enligt Blekinge Museum var det Knut Hahn som pekade ut kvinnorna, ledde utfrågningarna och fungerade som åklagare i häxprocesserna i Listerby och i Ronneby.

Häxprocessen i Ronneby där tre kvinnor dömdes till döden för häxeri är bäst dokumenterad. Ett protokoll visar att tre kvinnor anklagades för att bland annat ha kastat salt mot en husvägg, spottat och bett till gud på ett felaktigt sätt och därmed kastat förbannelser på andra Ronnebybor.

Torterades i sträckbänk
De tre kvinnorna skulle avrättas genom halshuggning och deras kroppar brännas på bål. Kvinnorna torterades först i en sträckbänk och en av dem dog av tortyren innan hon hann avrättas.

Lars Karlsson som skrev medborgarförslaget ville att skolan istället skulle bli uppkallad efter någon som hade gjort något bra för Ronneby eller Blekinge och han blev förvånad när förslaget fick avslag. Däremot beslutades det att eleverna på skolan skulle informeras om vem Knut Hahn var och vad han hade gjort.

Vet inte vem han var
Men idag, fem år senare, finns det fortfarande ingen informationstavla om Knut Hahn uppsatt på skolan och ingen av eleverna vi pratade med kände till vem Knut Hahn var.

När vi ringer upp kommunstyrelsens ordförande i Ronneby Roger Fredriksson (M) och frågar varför eleverna på skolan inte informeras om vem Knut Hahn var låter det så här:

– Oj, ja, alltså beslut som fattas ska ju också verkställas. Jag ska följa upp det här med ansvariga tjänstemän så att beslutet verkställs, säger Roger Fredriksson.

Läs om en av de avrättade kvinnorna i artikeln här nedan: 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".