Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Porträttbild av Helén Allevang, skolområdeschef i Karlskrona kommun.
Helén Allevang menar att tjänsterna är sårbara utan pool. Det krävs kvalificerad personal för att utföra deras arbetsuppgifter. Foto: Åsa Borglin/Sveriges Radio

Pool ska rädda rektorslösa skolor

"Glappet kan drabba våra elever"
3:18 min

Karlskrona blir första kommun i länet att införa pooltjänster för skolsköterskor, skolkuratorer och rektorer.

Med de nya poolerna vill kunskapsförvaltningen säkra upp att de kan sköta elevhälsan och genomföra myndighetsbeslut även de perioder de saknar ordinarie personal.

Till exempel kan det vara på grund av sjukdom och under rekryteringsprocesser när personal slutar.

– Folk byter jobb oftare än förr överlag. Därför har behovet också ökat för oss att få in någon som täcker upp under glappen som ofta uppstår medan vi väntar på att ny personal kan börja, säger Helén Allevang, skolområdeschef som arbetar med att starta poolerna.

Fem månaders rekrytering
Hon berättar att det kan ta uppemot fem månader att rekrytera personal på grund av uppsägningstiden nya medarbetare har på sina gamla arbetsplatser.   

Också när ny personal kommit på plats kan det uppstå behov av att stärka upp med pooltjänsten menar hon.

– Då kan ordinarie personal behöva ägna tid åt att introducera den nya medarbetaren och är hjälpta av stöttning i den dagliga verksamheten.

Beslutar var poolen hamnar
Ifall det skulle hända att flera skolor har behov av pooltjänsten samtidigt, pratar kommunens fyra områdeschefer ihop sig om var den är mest behövd.

På frågan om kommunen hade med alternativet ett utomstående bemanningsföretag i sina diskussioner svarar Helén Allevang att det kom upp i deras omvärldsbevakning.

– Men det fanns inget nära Karlskrona och jag kan se en vinst med att poolen är kopplad till kommunen för kommer man utifrån har man inte samma förståelse för verksamheten. Även om kommunerna ska ha samma uppdrag väljer vi att utföra på olika sätt.

Skolledare

Kommunen har valt titeln skolledare för poolen där rektorer ingår. Det är ett samlingsnamn för rektorer, förskolechefer, biträdande rektorer och andra med ledande befattningar inom skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".