Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT
Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT fortsätter med aprilskämt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Många tidningar slutar med aprilskämten - men inte BLT

"Vår trovärdighet bygger inte på ett aprilskämt"
2:43 min

Trenden bland lokala medier är att skippa aprilskämt eftersom det kan riskera trovärdigheten. Men Blekinge Läns Tidning kör på.

Senast i raden av att upphöra med aprilskämt är Smålandsposten som menar att de inte "vill riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning".

"Lita på tidningen alla dagar"
Redan förra året slutade Dalarnas Tidningar, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda med sina aprilskämt. Motiveringen från den sistnämnda var att läsarna ska kunna lita på tidningen alla årets dagar, rapporterar tidningen Journalisten

Men Blekinges lokaltidningar fortsätter med sina aprilskämt. Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör för BLT tänker inte i samma banor. 

– Aprilskämten är en tradition i Sverige som sträcker sig ända bak till 1600-talet. Vår trovärdighet bygger inte på ett aprilskämt, säger hon. 

Stor respekt
Hon har dock stor respekt för att kollegor väljer att sluta skämta. 

– I vårt samhälle kan folk sprida vad som helst som en sanning i sociala medier och det kan få okontrollerbar spridning. Men till skillnad från såna nyheter så tar ju vi ansvar för våra publiceringar och talar om att det inte är sant, säger hon.

Vad kännetecknar ett riktigt bra aprilskämt?

– Läsaren ska först nästan sätta kaffet i vrångstrupen. Sedan, ju mer man läser, börja tvivla lite. Och när man läst klart ska man nästan vara säker på att det är ett skämt, men fortfarande ha ett litet tvivel kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".