Kustbevakningens fartyg Amfitrite ligger vid kajen.
1 av 2
Kustbevakningens fartyg Amfitrite. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Lena Jönsson generaldirektör för Kustbevakningen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Jönsson generaldirektör för Kustbevakningen. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Kustbevakningen kritiseras för hur man använt pengar

"Man kan inte mäta människoliv i pengar"
0:40 min

Kustbevakningen får kritik från Riksrevisionen för att delvis ha finansierat insatser i Medelhavet med egna pengar. Något regeringens beslut inte tillåter.

Det handlar om åtta miljoner kronor, en fjärdedel av de totala kostnaderna. I regeringens beslut står det att EU:s gräns- och kustbevakning Frontex ska betala allt.

Alternativet hade varit att inte delta i insatserna.

Samtidigt betalar inte Frontex för vissa sociala avgifter, träning inför uppdragen och arbetsgivaravgift. Då har alltså Kustbevakningen fått stå för notan.

– Alternativet hade varit att inte delta i insatsen och med tanke på att insatserna som gjorts har räddat över 10 000 människoliv kan man ju inte mäta det mot pengarna, säger Lena Jönsson, Kustbevakningens generaldirektör.

Föreslår förändring
Nu rekommenderar Riksrevisionen Kustbevakningen att begära ett nytt regeringsbeslut av justitiedepartementet så att de kan delta i framtida operationer utan att bryta mot regelverket.

Lena Jönsson menar att man från början tolkat regeringsbeslutet som att det godkänt viss betalning med Kustbevakningens egna anslag. Detta då det är känt att Frontex inte betalar ut till exempel arbetsgivaravgift.

Samtidigt lyssnar hon på Riksrevisionens rekommendationer.

– Vi kommer att skriftligt vända oss till justitiedepartementet för att få detta förtydligat i slutet av denna eller början på nästa vecka, säger Lena Jönsson.

Även 2015 fick Kustbevakningen betala mellan åtta och nio miljoner för insatserna i Medelhavet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".